grunt to dobra zabawa

PRZEPISY NA ALKOHOLE

sprawdzone przepisy na dobre alkohole :P

 

  • CYTRYNÓWKA


2l soku jabłkowego
1l spirytusu
2 cytryny ze skórką
3 szklanki cukru

cytrynę pokroić w plastry zasypać cukrem i odstawić na 1 dzień. spirytus i sok jabłkowy ( w kartonie) wlać do cytryn wymieszać i odstawić pod przykryciem na 2 dni mieszając.Przecedzić i rozlać do butelek.

 

  • PIEPRZÓWKA


20 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu czarnego
2 łyżki ostrej papryki
1/2 l spirytusu

ma stać 10 dni

 

  • LIKIER BABUNI

1 mleczko skondensowane słodzone (schłodzone)
1 kapuczino (rumowe lub waniliowe)
1 szklanka wody przegotowanej (ciepłej)
0,5 wódki 50%

wymieszać i odstawić na około 20 dni a lepiej i więcej

 

  • LIKIER CZEKOLADOWY

100 g mielonej kawy
100 g czekolady w proszku
2 szklanki miodu
po 4 szklanki spirytusu i przegotowanej wody

Do gąsiorka wsyp kawę i czekoladę, dodaj spirytus i całość szczelnie przykryj. Mocno potrząśnij gąsiorkiem, zostaw na 2-3 tygodnie od czasu do czasu potrząśnij naczyniem. Po 3 tygodniach
dokładnie przefiltruj. Zagotuj miód z wodą, odszumuj i zestaw z ognia. Do gorącego - stale mieszając - wlewaj stopniowo przefiltrowany spirytus. Przelej do gąsiorka, zakorkuj, zostaw na 4-5 dni, po czym ponownie przefiltruj, rozlej do butelek i dokładnie zakorkuj. Likier powinien leżakować w ciemnym chłodnym miejscu przynajmniej pół roku.

 

  • NALEWKA ŻURAWINOWA

Żurawiny muszą być dobrze przemarznięte, najlepiej zatem przygotować ten trunek zimą, choć można także dojrzałe jagody włożyć na 2-3 dni do zamrażarnika lodówki.Zalać spirytusem i trzymać w cieple (najlepiej w pobliżu kuchenki lub kaloryferów) Po 2 tygodniach zlać płyn, pozostałe żurawiny utrzeć w misce, wycisnąć przez woreczek z gęstego płótna lub flaneli, zlać razem oba płyny i zaprawić do smaku syropem cukrowym. Na każdą butelkę wódki dodać kroplę olejku migadłowego, wlewająć go do gorącego syropu cukrowego, nigdy - do spirytusu